På gång

Bjursås Lantbruk

Facebook

Senaste nytt på Facebook-sidan ”Bjursås Lantbruk AB”, där vi mest berättar om vad som är aktuellt med djuren och odlingarna på åkrarna.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
19 timmar sedan
Bjursås Lantbruk AB

Spännande väder, i lördags var det +22, idag snöar det och om några dagar ska det vara +20 igen.
Får hoppas att det här är normalt för maj, det man önskar sej av vädret detta år är bara att det ska vara lite normalt....
... Visa merVisa mindre

Spännande väder, i lördags var det +22, idag snöar det och om några dagar ska det vara +20 igen.
Får hoppas att det här är normalt för maj, det man önskar sej av vädret detta år är bara att det ska vara lite normalt....
2 dagar sedan
Bjursås Lantbruk AB

Fick möjlighet att provköra en ny massey Fergusson 8S 305.
En väldigt lättkörd traktor med den steglösa växellådan och en bekväm rymlig hytt.
Ja en toppentraktor helt klart
Tack till Richard på Dala lantbruksmaskiner för provkörningen!
... Visa merVisa mindre

Fick möjlighet att provköra en ny massey Fergusson 8S 305.
En väldigt lättkörd traktor med den steglösa växellådan och en bekväm rymlig hytt.
Ja en toppentraktor helt klart
Tack till Richard på Dala lantbruksmaskiner för provkörningen!Image attachment
3 veckor sedan
Bjursås Lantbruk AB

USA dag 6
Madison
Stjätte dagen på resan spenderade vi på världens största mässa för mjölkproduktion, World dairy expo i Madison. Vi som utländska gäster fick gå in genom VIP- entrén. Det var mycket fokus på inomgårdsprodukter, men det fanns även en del traktorer och annat. Det var många utställningar med kor och kvigor. Djuren tvättades och fixades för att se så fina ut som möjligt. Tyvärr missade vi att det också var djurauktioner, det hade varit spännande att vara med och se.
... Visa merVisa mindre

USA dag 6
Madison
Stjätte dagen på resan spenderade vi på världens största mässa för mjölkproduktion, World dairy expo i Madison. Vi som utländska gäster fick gå in genom VIP- entrén. Det var mycket fokus på inomgårdsprodukter, men det fanns även en del traktorer och annat. Det var många utställningar med kor och kvigor. Djuren tvättades och fixades för att se så fina ut som möjligt. Tyvärr missade vi att det också var djurauktioner, det hade varit spännande att vara med och se.Image attachmentImage attachment+Image attachment
3 veckor sedan
Bjursås Lantbruk AB

Efter en låång paus återupptar vi berättandet från vår USA resa i höstas. Tiden går fort för nu har det helt plötsligt gått ett halvår sedan vi var där.
Dag 5 Sparta-Cashton-La Valle- Lodi-Madison

Ännu en intressant dag, med ett besök av helt annat slag än de tidigare studiebesöken. Den här dagen fick vi nämligen besöka en familj tillhörande Amishfolket i Cashton. Amish folket är en religiös grupp bestående av knappt 400 000 människor, framför allt i Pennsylvania, Ohio och Indiana, i USA. De tillhör en av de mest snabbväxande befolkningarna i världen och de får i genomsnitt 7 barn per familj. De har sitt ursprung i Europa, men emigrerade till USA redan på 1700- och 1800- talet på grund av förföljelse. De talar en slags tyska med varandra, men i övrigt pratar de engelska. De lever ålderdomligt och tar avstånd från ny teknik, elektronik och förbränningsmotorer är bara tillåtna i undantagsfall. Även klädseln speglar det ålderdomliga levenet och både det och en del annat styrs av den församling man tillhör. Alla församlingar bestämmer själva vilka regler man ska leva efter. De vi besökte tillät t ex inte att vi fotade människorna på gården. Det skiljer också på om man använder gummihjul eller ej på sina vagnar. Amish lever så självförsörjande som möjligt och det är inte tillåtet med lån och försäkringar. Drabbas man av något får man istället hjälp av grannar och vänner.De går bara åtta år i skolan.
När vi närmade oss Amish Country hade vägarna vägren för att Amishfolket skulle kunna åka säkert där med häst och vagn.
Mannen i familjen vi besökte berättade väldigt mycket för oss om gården och visade oss runt "överallt". Han var duktig snickare och hade gjort flera specialhjälpmedel för olika arbetsmoment, bland annat för hjultillverkning. De hade också en lite speciell tvättlina, som var fäst i den vinddrivna vattenpumpen. Tvätten fästes på linan och vevades ut. De bytte mycket tjänster med andra i församlingen, men de hade också en del försäljning av hantverk, grönsaker och bakverk. Familjen hade många olika sorters djur, som de flesta bodde i samma byggnad. När vi kom var en ung son ute och harvade med två hästar och en utflyttad dotter hade rest dit för att visa oss hur de handmjölkade sina kor, något hon var duktig på. Vi fick fota allt förutom dem själva. Mannen och sonen hade mörka byxor med hängslen, blå skjortor och halmhatt. Kvinnorna hade mörka klänningar och vit hätta på huvudet.

Efter besöket där åkte vi till Carr Valley Cheese Company, där vi fick se en film om osttillverkningen och provsmaka ost. En av kunderna som kom samtidigt som oss var en trevlig, äldre kvinna, vars föräldrar kom från Linköping. Jan pratade med henne och hon berättad att hon var uppväxt med en del svenska traditioner. Till Jans stora lycka blev vi missförstådda när Jan skulle beställa glass, så istället för en glasstrut fick han två! 😆 Det var nog den godaste glass vi nånsin ätit. 😋

Sista besöket för dagen gjordes på Endres Jazzy Jersey i Lodi. Där fick vi fota hur mycket vi ville, men inte dela bilderna i SoMe, nåt vi så klart accepterar. Istället har vi lånat några bilder från deras hemsida. Gården hade varit i släktens ägo i 150 år. Just nu pågick ett generationsskifte där de tre syskonen höll på att ta över. Två av dem jobbade på gården. På grund av kraftigt ökade priser hade man valt att göra skiftet i etapper. På gården har man 700-800 mjölkkor, enbart Jersey. Dessa mjölkas två ggr per dag i en mjölkgrop med en dubbel åtta. De utfodrade korna med bland annat majs- och lucernensilage. De hade korna i fyra laktationer. Kalvstallet hade golvvärme för att hålla det frostfritt. De hade en smart lösning där de kunde plocka bort mellanväggar i småboxarna för att på så sätt göra större grupper, utan att behöva flytta kalvarna. Avhorningen skedde med hjälp av en pasta som ströks på hornämnena, nåt som inte är godkänt i Sverige. Kvigkalvarna var kvar på gården i fyra månader, sedan flyttat de till en annan gård. Vi uppfattade aldrig om de också ägde den gården eller ej. Kvigorna kom sedan tillbaka en månad före kalvning. Tjurkalvarna hade de behövt hitta en specialmarknad för. De såldes efter avvänjning, vid 60 dagar, till Texas. Där blev de rodeotjurar, tydligen de "värsta" tjurarna. De hade haft torka på försommaren och inte fått något regn på en och en halv månad. Gården hade två egna lastbilar med tankar, som de själva körde mjölken till mejeriet med. Mejeriet låg en timme bort. Mjölken blev mest Mosarella. 90% av all mjölk i Wisconsin blir ost. Amerikanarna äter i snitt 17 kg ost per person och år. Det mesta på pizza. Gården planerar ingen utökning inom de närmsta 5 åren, bland annat på grund av att de med ett högre antal djur skulle falla under ett utökat regelverk. Däremot drömmer de om att kunna processa mjölken och själva sälja både dryckesmjöl och glass.

Kvällen avslutades med resa till hotellet i Madison.
... Visa merVisa mindre

Efter en låång paus återupptar vi berättandet från vår USA resa i höstas. Tiden går fort för nu har det helt plötsligt gått ett halvår sedan vi var där.
Dag 5 Sparta-Cashton-La Valle- Lodi-Madison

Ännu en intressant dag, med ett besök av helt annat slag än de tidigare studiebesöken. Den här dagen fick vi nämligen besöka en familj tillhörande Amishfolket i Cashton. Amish folket är en religiös grupp bestående av knappt 400 000 människor, framför allt i Pennsylvania, Ohio och Indiana, i USA. De tillhör en av de mest snabbväxande befolkningarna i världen och de får i genomsnitt 7 barn per familj. De har sitt ursprung i Europa, men emigrerade till USA redan på 1700- och 1800- talet på grund av förföljelse. De talar en slags tyska med varandra, men i övrigt pratar de engelska. De  lever ålderdomligt och tar avstånd från ny teknik, elektronik och förbränningsmotorer är bara tillåtna i undantagsfall. Även klädseln speglar det ålderdomliga levenet och både det och en del annat styrs av den församling man tillhör. Alla församlingar bestämmer själva vilka regler man ska leva efter. De vi besökte tillät t ex inte att vi fotade människorna på gården. Det skiljer också på om man använder gummihjul eller ej på sina vagnar. Amish lever så självförsörjande som möjligt och det är inte tillåtet med lån och försäkringar. Drabbas man av något får man istället hjälp av grannar och vänner.De går bara åtta år i skolan.
När vi närmade oss Amish Country hade vägarna vägren för att Amishfolket skulle kunna åka säkert där med häst och vagn.
Mannen i familjen vi besökte berättade väldigt mycket för oss om gården och visade oss runt överallt. Han var duktig snickare och hade gjort flera specialhjälpmedel för olika arbetsmoment, bland annat för hjultillverkning. De hade också en lite speciell tvättlina, som var fäst i den vinddrivna vattenpumpen. Tvätten fästes på linan och vevades ut. De bytte mycket tjänster med andra i församlingen, men de hade också en del försäljning av hantverk, grönsaker och bakverk. Familjen hade många olika sorters djur, som de flesta bodde i samma byggnad. När vi kom var en ung son ute och harvade med två hästar och en utflyttad dotter hade rest dit för att visa oss hur de handmjölkade sina kor, något hon var duktig på. Vi fick fota allt förutom dem själva. Mannen och sonen hade mörka byxor med hängslen, blå skjortor och halmhatt. Kvinnorna hade mörka klänningar och vit hätta på huvudet. 

Efter besöket där åkte vi till Carr Valley Cheese Company, där vi fick se en film om osttillverkningen och provsmaka ost. En av kunderna som kom samtidigt som oss var en trevlig, äldre kvinna, vars föräldrar kom från Linköping. Jan pratade med henne och hon berättad att hon var uppväxt med en del svenska traditioner. Till Jans stora lycka blev vi missförstådda när Jan skulle beställa glass, så istället för en glasstrut fick han två!  😆 Det var nog den godaste glass vi nånsin ätit. 😋

Sista besöket för dagen gjordes på Endres Jazzy Jersey i Lodi. Där fick vi fota hur mycket vi ville, men inte dela bilderna i SoMe, nåt vi så klart accepterar. Istället har vi lånat några bilder från deras hemsida. Gården hade varit i släktens ägo i 150 år. Just nu pågick ett generationsskifte där de tre syskonen höll på att ta över. Två av dem jobbade på gården. På grund av kraftigt ökade priser hade man valt att göra skiftet i etapper. På gården har man 700-800 mjölkkor, enbart Jersey. Dessa mjölkas två ggr per dag i en mjölkgrop med en dubbel åtta. De utfodrade korna med bland annat majs- och lucernensilage. De hade korna i fyra laktationer. Kalvstallet hade golvvärme för att hålla det frostfritt. De hade en smart lösning där de kunde plocka bort mellanväggar i småboxarna för att på så sätt göra större grupper, utan att behöva flytta kalvarna. Avhorningen skedde med hjälp av en pasta som ströks på hornämnena, nåt som inte är godkänt i Sverige. Kvigkalvarna var kvar på gården i fyra månader, sedan flyttat de till en annan gård. Vi uppfattade aldrig om de också ägde den gården eller ej. Kvigorna kom sedan tillbaka en månad före kalvning. Tjurkalvarna hade de behövt hitta en specialmarknad för. De såldes efter avvänjning, vid 60 dagar, till Texas. Där blev de rodeotjurar, tydligen de värsta tjurarna. De hade haft torka på försommaren och inte fått något regn på en och en halv månad. Gården hade två egna lastbilar med tankar, som de själva körde mjölken till mejeriet med. Mejeriet låg en timme bort. Mjölken blev mest Mosarella. 90% av all mjölk i Wisconsin blir ost. Amerikanarna äter i snitt 17 kg ost per person och år. Det mesta på pizza. Gården planerar ingen utökning inom de närmsta 5 åren, bland annat på grund av att de med ett högre antal djur skulle falla under ett utökat regelverk. Däremot drömmer de om att kunna processa mjölken och själva sälja både dryckesmjöl och glass.

Kvällen avslutades med resa till hotellet i Madison.Image attachmentImage attachment+Image attachment
Ladda mer

Facebook

Senaste nytt på Facebook-sidan ”Bjursås Lantbruk-grönsaksodling”, där fokus är på allt som har med grönsaksodlingen och gårdsbutiken ”Grönsaksvagen” att göra.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

På torsdag öppnar vi upp i växthuset, med försäljning av plantor, under Våryran som pågår i Bjursås. 😀 Vi har öppet kl. 10.00-17.00, på plats är också mor som säljer egentillverkat hantverk. LRF bjuder barnen på fröer och bilbingolappar inför sommarens bilturer, gäller så långt lagret räcker. 🌱🚜🐃🐔🌲
Vi erbjuder dessa plantor till försäljning:
"Fönstergurka"; Datis
Kruktomater; Venus och ett fåtal Veranda Red
Chili; Topik, Tequila Sunrice, Sole d Oro Sweet Banana, Santa Fe Grande och Jalapenos.
Paprika; Astor, Lipari, Bontempi, California Wonder, Yellow California Wonder och Espartano.
Örter; Basilika, Citronmeliss och Oregano.
... Visa merVisa mindre

På torsdag öppnar vi upp i växthuset, med försäljning av plantor, under Våryran som pågår i Bjursås. 😀 Vi har öppet kl. 10.00-17.00, på plats är också mor som säljer egentillverkat hantverk. LRF bjuder barnen på fröer och bilbingolappar inför sommarens bilturer, gäller så långt lagret räcker. 🌱🚜🐃🐔🌲
Vi erbjuder dessa plantor till försäljning:
Fönstergurka; Datis
Kruktomater; Venus och ett fåtal Veranda Red
Chili; Topik, Tequila Sunrice, Sole d Oro  Sweet Banana, Santa Fe Grande och Jalapenos.
Paprika; Astor, Lipari, Bontempi, California Wonder, Yellow California Wonder och Espartano.
Örter; Basilika, Citronmeliss och Oregano.Image attachmentImage attachment+3Image attachment

I dag kom plogen i backen! 🚜 Det har varit för blött tidigare. Jan har nu plöjt hela vår odlingsyta, både där vi haft bäddar och där vi odlade på myllar. Skönt när förra årets misslyckanden är nedplöjda och borta. Det var delarna av odlingen, där vi på grund av det blöta vädret inte mäktade med att hålla ogräset borta. 😔
Men nu är det nytt år och nya möjligheter! 😀 🌱🌱🌱
Den här säsongen har vi investerat i en liten radhacka till traktorn, för att underlätta ogräsrensningen. Denna säsong ska vi testa att odla det mesta på "plan mark" och hoppas på väder som gör att det går bra att rensa ogräset med radhackan. I raderna, mellan grödorna, blir det fortfarande handrensning som gäller, lika så med all gallring (utglesning av plantor, för t ex morötter och rödbetor). Sallat, mangold, frilandsgurka och zucchini kommer vi även i år att odla på upphöjda bäddar täckta med markväv. Detta både för att hålla nere ogrästrycket och för att hålla grödorna fria från jord.🥬🥒
#lokalproducerat #bjursås #närodlat #småskaliggrönsaksodling
... Visa merVisa mindre

I dag kom plogen i backen! 🚜 Det har varit för blött tidigare. Jan har nu plöjt hela vår odlingsyta, både där vi haft bäddar och där vi odlade på myllar. Skönt när förra årets misslyckanden är nedplöjda och borta. Det var delarna av odlingen, där vi på grund av det blöta vädret inte mäktade med att hålla ogräset borta. 😔
Men nu är det nytt år och nya möjligheter! 😀 🌱🌱🌱
Den här säsongen har vi investerat i en liten radhacka till traktorn, för att underlätta ogräsrensningen.  Denna säsong ska vi testa att odla det mesta på plan mark och hoppas på väder som gör att det går bra att rensa ogräset med radhackan. I raderna, mellan grödorna, blir det fortfarande handrensning som gäller, lika så med all gallring (utglesning av plantor, för t ex morötter och rödbetor). Sallat, mangold, frilandsgurka och zucchini kommer vi även i år att odla på upphöjda bäddar täckta med markväv. Detta både för att hålla nere ogrästrycket och för att hålla grödorna fria från jord.🥬🥒
#lokalproducerat #bjursås #närodlat #småskaliggrönsaksodling

Syr vimplar att pynta med under
Våryran.🚩🚩🚩
Vilken tur för mig att jag har en snäll mormor som klippt ✂️ till alla vimplarna och att Åsa på Syboden i Falun gett farmors gamla Symaskin lite service.
Nu är det bara att tuta och köra!😀
... Visa merVisa mindre

Syr vimplar att pynta med under
 Våryran.🚩🚩🚩
Vilken tur för mig att jag har en snäll mormor som klippt ✂️ till alla vimplarna och att Åsa på  Syboden i Falun gett  farmors gamla Symaskin lite service.  
Nu är det bara att tuta och köra!😀

Nu börjar blommorna slå ut 🌼 på kruktomaterna som vi kommer sälja, här i växthuset, på torsdag under Våryran. Det flesta är av sorten Venus, en gul tomat där plantan blir 30-40 cm hög.
🌱🍅🌱
#lokalproducerat #närodlat #bjursås #Falun #grönsaker #småskaliggrönsaksodling
... Visa merVisa mindre

Nu börjar blommorna slå ut 🌼 på kruktomaterna som vi kommer sälja, här i växthuset, på torsdag under Våryran. Det flesta är av sorten Venus, en gul tomat där plantan blir 30-40 cm hög.
🌱🍅🌱
 #lokalproducerat #närodlat #bjursås #falun #grönsaker #småskaliggrönsaksodling
Ladda mer

Har du frågor

eller funderingar?